Le potelier

 

Het Potelier, dat in 1989 is opgericht en in 1993 door IRISCARE (de vroegere Commission Communautaire) is erkend, vangt volwassenen met een verstandelijke of psychische handicap op die niet in staat zijn zich in een bedrijf voor aangepast werk te ontplooien.

Het maakt deel uit van de "Nos Pilifs" melkweg van verenigingen.

EEN FILOSOFIE

Respect voor het milieu

Sinds zijn oprichting is de Potelier - een samentrekking van "moestuin" (POTager) en "werkplaats"(ateLIER) - een uitdaging in het Brussels Gewest.

Ook vandaag nog zijn respect voor het milieu en het belang van de natuur essentieel in het dagelijkse leven van de vereniging, met name door de keuze voor een spaarzaam dieet en een aanpak die gericht is op afvalvermindering, zowel voor ons intern gebruik als voor onze "Made in Potelier"-producties.

Het Pilifs-handves

De Potelier-filosofie is ook gebaseerd op het Pilifs-handvest. De voorgestelde activiteiten vloeien rechtstreeks voort uit de filosofie en de principes die in het handvest worden genoemd.


MANNEN EN VROUWEN

Normalité, autonomie et intégration

Vandaag leven 28 buitengewone mensen in de Potelier een gewoon leven door:

  • "productie" -activiteiten: "Made in Potelier" -producten gemaakt volgens het ritme van elk.
  • dagelijkse activiteiten gerelateerd aan het onderhoud van het gebouw en de tuin en aan het gemeenschapsleven.
  • creatieve workshops, artistieke projecten, culturele en sportieve uitjes die bijdragen aan de inclusie, welkomstmanifestaties, thematische bezinningsweken, ...

 

... maar ook de grootste acteurs van hun leven zijn door de keuze van hun activiteiten en dankzij vergaderingen waarin iedereen zich kan uitdrukken over verschillende aspecten van het reilen en zeilen van het centrum.

Diversiteit en aanpassingsvermogen

Het professionele team bestaat uit een twintigtal personen. De diversiteit, de verschillen in leeftijd en de verscheidenheid aan beroepskwalificaties (onderwijzer, logopedist, ergotherapeut, kunstenaar, enz.), alsmede de levenslopen (burgerdienst, omscholing, enz.) maken het rijk.

Er zijn hulpverleners (huisarts en fysiotherapeut), gemotiveerde vrijwilligers en stagiairs aanwezig.