De Potelier, een project

Opgericht in 1989 en goedgekeurd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in 1993, verwelkomt de Potelier, gedurende de dag, volwassenen met een mentale handicap kunnen openbloeien in een aangepast werkbedrijf.

Mannen en vrouwen

Klik op een foto om door de galerij te bladeren

Vandaag leven 28 buitengewone mensen in de Potelier een gewoon leven door:

  • "productie" -activiteiten: "Made in Potelier" -producten gemaakt volgens het ritme van elk,
  • dagelijkse activiteiten gerelateerd aan het onderhoud van het gebouw en de tuin en aan het gemeenschapsleven;
  • creatieve workshops, artistieke projecten, culturele en sportieve uitjes die bijdragen aan de inclusie ...

... maar ook de grootste acteurs van hun leven zijn door de keuze van hun activiteiten en dankzij vergaderingen waarin iedereen zich kan uitdrukken over verschillende aspecten van het reilen en zeilen van het centrum.

 

Het professionele team bestaat uit ongeveer vijftien mensen. De diversiteit, de verschillen in leeftijd en de verscheidenheid aan beroepskwalificaties (opvoeder, logopedist, ergotherapeut, ...) maken het rijk. Er zijn hulpmiddelen (huisarts en kinesitherapeut), gemotiveerde vrijwilligers en stagiairs.

Een filosofie

Sinds zijn oprichting is de Potelier - een samentrekking van "moestuin" (POTager) en "werkplaats"(ateLIER) - een uitdaging in het Brussels Gewest.

Tot vandaag de dag zijn respect voor het milieu en het belang van de natuur essentieel in het dagelijks leven van de vereniging, voornamelijk door de keuze voor een economie en een doordachte voeding.

 

Sinds 2012 heeft de Potelier het IBGE-label "Ecodynamische onderneming" (2 sterren) dat zijn inspanningen op het gebied van respect voor het milieu beloont.

 

De Potelier-filosofie is ook gebaseerd op het Pilifs-handvest. De voorgestelde activiteiten vloeien rechtstreeks voort uit de filosofie en de principes die in het handvest worden genoemd.