Docu-fictie: Handicap, toi-même! / Handicap, jezelf!

"Handicap, toi-même! / Handicap, jezelf!" is een film gemaakt door Potelier-deelnemers. Deze docu-fictie wisselt interviews en fictieve scènes af. Hiermee kunt u de wereld ontdekken door de ogen van personen met een handicap en deze ongewone blik met het grote publiek delen.

 


Genesis

Tijdens het maken van de documentaire "Les reporters du Potelier/De verslaggevers van de Potelier" hebben de deelnemers de mediatools aangewend dankzij de groep mediaprofessionals "A Chacun son Cinéma". Na dit project hebben ze de wens uitgesproken om hun wereld met het grote publiek te delen en de handicap te de-stigmatiseren.

 

In 2012 organiseert het team van de Potelier met dat van "A chacun son Cinema" nieuwe workshops en video's worden de lancering van een nieuwe creatie. De deelnemers nemen deel aan de productie en drukken zich vrij en artistiek uit over de behandelde thema's

 • over zichzelf,
 • over handicap,
 • over de wereld ...

Handicap, jezelf!

Met camera's en microfoons in de hand interviewt een groep gehandicapte volwassenen beroepsmensen uit de sector en ondervraagt passanten op straat, om zich af te vragen hoe onze samenleving tegen hen aankijkt.
Zij stellen ons vragen over de plaats van de verschillende persoon, maar ook over de oorsprong en de geschiedenis van het woord "handicap".
Ze hebben allemaal zichzelf op het podium gezet, hun dromen gedeeld en het woord "handicap" met humor en emotie in alle richtingen gedraaid.


Onderwijskoffer

Ter begeleiding van de vertoning van "Handicap, jezelf!" is een educatieve kit ontwikkeld, die het mogelijk maakt na te denken over deze docu-fictie. Het is een echte gereedschapskist rond het thema handicap, opgebouwd rond de thema's die in de film worden opgeroepen. Het is samengesteld uit:

 •     5 educatieve films
 •     4 modulaire animaties
 •     2 bewustmakingsspelletjes
 •     verschillende referenties en bronnen

Praktische informatie

De film is beschikbaar

 •  online op de website van Handicap, toi-même!
 • in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans
 • en audio-beschrijving

Technisch dossier

Lengte: 23' | Een film door: A chacun son cinéma
Jaar van productie: 2013
Scenario en regie: B. Dontaine, I. Gabel, Y. Gabel, A. Michotte, deelnemers aan het Potelier des Pilifs.
Productie: A chacun son cinéma, met de steun van Equal Brussel.
Co-productie: Le Potelier des Pilifs vzw en KissKissBank

Ze hebben de film al gezien

Sinds 2014 is de film in verschillende zalen en festivals vertoond. Het heeft ook verschillende prijzen gewonnen.

Bij de Stad Brussel, Bij AXA, Op het Internationaal Festival van de Geestelijke Beelden, Selectie voor Ptit Mage de Louvain La Neuve, Op het 5e Petit salon des Centres de Documentation et des outils pédagogiques, Op het Festival ImagéSanté Speciale vermelding van de jury in de categorie geestelijke gezondheid, Op het EOP Festival (The Extraordinary Film Festival), Op het Festival Handi'days de Soissons, Op het Festival Entr'2 Marches in parallel met het Festival van Cannes - Grand prix du Jury en Grand prix du Public 2015, In Parijs (selectie van films bekroond in Cannes), ...

De koffer

Doelgroep: Scholen en verenigingen (vanaf 11 jaar)
Pak de koffer:

 • De koffer is gratis en kan worden gedownload van  www.handicaptoimeme.be
 • U kunt het ook krijgen door contact met ons op te nemen: + 32 2 268 41 13 - info@potelier.be

De koffer werd geproduceerd met de steun van Equal Brussel en KissKissBank.